30. kolovoz - Međunarodni dan nestalih osoba

Povodom 30. kolovoza Međunarodnog dana nestalih osoba prenosimo tekst sa PU vukovarsko-srijemske.

Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i senzibilizira i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

NENO… (Nacionalna evidencija nestalih osoba)

Svoj doprinos u pronalasku nestalih osoba dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je objavljena na web stranici Ministarstva, ali i na web stranicama svih policijskih uprava. NENO sadrži profile nestalih osoba na području Republike Hrvatske za kojima policija traga, a za koje postoji bojazan da im se nešto dogodilo, uz kratki opis okolnosti pod kojima je osoba nestala.

Nestanak osobe može se prijaviti u svakom Operativno-komunikacijskom centru policijske uprave ili policijskoj postaji, no, najefikasnije je prijavu podnijeti osobno u najbližoj policijskoj postaji ili u policijskoj postaji na čijem području je osoba nestala jer će prilikom uzimanja podataka o nestaloj osobi trebati dati odgovore na pojedina specifična pitanja. To je i razlog zašto nestanak osobe nije moguće prijaviti on-line već samo dolaskom u postaju. No, postoji mogućnost da se podaci o nestaloj osobi dojave preko on-line obrasca koji posjeduje svaki profil nestale osobe.

NENO daje mogućnost postavljanja do pet fotografija nestale osobe, što uvelike pomože u traganju. Svi podaci koji se objave u ovoj evidenciji su javni, a letak sa fotografijom i podacima nestale osobe mogu se ispisati iz PDF-formata te lijepiti po svim oglasnim stupovima i mjestima pojačanog protoka ljudi.

Na današnji dan 2 525 osoba nalazi se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (obuhvaćene su i nestale osobe tijekom Domovinskog rata, oko 70% od navedene brojke).

Ratna zbivanja

Ratna zbivanja '90-tih godina 20. stoljeća ostavila su za sobom na tisuće nestalih osoba. Prema podacima Međunarodne komisije za nestale, na području bivše Jugoslavije traži se oko 13 800 osoba.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska i dalje traga za desetoricom svojih djelatnika, nestalih za vrijeme Domovinskog rata, za trajanja obrane Vukovara i okolice. To su: Miroslav Blašković, Josip Bradarić, Milan Grejza, Zdenko Iličić, Tomislav Hegeduš, Branko Lukenda, Josip Rep, Dominik Žeravica, Damir Živković i Ivan Župarić.

U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih u Domovinskom ratu, ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora - od samih građana i udruga, nadležnih tijela RH pa na dalje. Nažalost, protekom vremena broj i pouzdanost informacija se smanjuje. Stoga je Uprava za zatočene i nestale, koja djeluje pri Ministarstvu branitelja, putem posebno osmišljenog letka apelirala na sve građane koji raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestanku pojedine osobe, ili, pak , o informacijama o lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, da anonimno prijave svoja saznanja i na taj način pomognu u rasvjetljavanju okolnosti nestanka barem jedne osobe (više pročitajte na letku).

Nadamo se kako će se barem jednom godišnje, na 30. kolovoza, u osoba koje još nisu skupile hrabrosti i svoja saznanja o nestaloj osobi prijavile nadležnim tijelima, probuditi empatija te će ih nagnati da učine pravu stvar. Da barem jednoj obitelji omoguće mir i spokoj nakon niza godina svakodnevne tuge i boli.

Vezano:

Međunarodni dan nestalih osoba – Pomognite i vi u njihovu pronalaženju