Predstavljen interaktivni portal za nestale osobe

U amfiteatru Ravnateljstva policije u srijedu, 28. rujna 2011., predstavljen je novi interaktivni portal o nestalim osobama www.nestali.hr. Dio je to projekta Nacionalne evidencije nestalih osoba - NENO koja je nastala u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Republici Hrvatskoj. Od samostalnosti Republike Hrvatske do danas nestalima se još uvijek vodi oko 2.500 osoba, a brojka pronađenih tijekom tih godina mnogo je veća.
 
Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec proveo je sve prisutne kroz stranicu i što ona pruža građanima. Naglasio je kako se na njoj još ne nalaze svi profili nestalih osoba, ali će se dogoditi u razumnom roku te kako se 72 posto slučajeva nestalih osoba odnose na osobe nestale u ratnim zbijanjima tijekom Domovinskog rata.
 
NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama te poziva obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se, u suradnji s policijom, aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe.
 
Nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila se ideja da se svi profili nestalih osoba, bez izuzetaka, objedine na jednom mjestu kako bi svi građani mogli dojaviti korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. Za to ne trebaju odlaziti u policijsku postaju već to mogu učiniti on-line, a policija će svaki navod provjeriti.
 
Nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih su godina snažno medijski popraćeni, a uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne je važnosti. Televizijska slika putuje nevjerojatnom brzinom, a podatak da je određena osoba nestala u sekundi je dostupna velikom broju ljudi.
 
Defektologinja Dubravka Marušić iz Doma za odgoj djece i mladeži rekla je kako je vrlo važno da se nestanak djece iz odgojnih ustanova prijavi odmah te da u svojoj praksi bilježi jako dobru suradnju s policijom.
 
Ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče prof. dr. sc. Vlado Jukić naglasio je kako se on u svojoj praksi najčešće susreće sa nestancima osoba koje boluju od psihičkih bolesti, ali i starijih osoba koje boluju od demencije. 
 
Pozivamo vas da se upoznate sa sadržajem našeg portala i pomognete u pronalasku nestalih osoba. Pratite nas na Facebooku i Twitteru.