Nepravomoćna presuda za nestalu Antoniju Blić

Županijski sud u Šibeniku osudio je danas Dragana Paravinju nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina, objavila je Hrvatska izvještajna novinska agencija. Paravinja je bio optužen za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić i pokušaja silovanja još jedne djevojke. Tijelo Antonije Bilić još uvijek nije pronađeno i njen profil se još uvijek nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Antonia Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine, a posljednji je put viđena na mostu preko rijeke Čikole.

Nakon njezinog nestanka policija je pokrenula opsežnu potragu, policijski službenici zajedno s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja pročešljali su svaki centimetar terena no Antonijino tijelo još uvijek nije pronađeno.

Presude bez mrtvih tijela

U stručnom članku Gojka Markovića i Josipa Pavličeka „Neke specifičnosti kriminalističkog istraživanja rizičnih nestanaka osoba(Policija i sigurnost br. 4-2011) autori govore o presudama za kazneno djelo ubojstva u slučajevima gdje tijela nisu pronađena, odnosno profili ubijenih se još uvijek nalaze u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

„U policijskim ali i pravosudnim redovima uvriježeno je mišljenje da ne može biti presude za ubojstvo bez mrtvih tijela jer da je to glavni dokaz da je kazneno djelo počinjeno, a tako uglavnom razmišljaju i počinitelji kaznenog djela ubojstava koji su se potrudili dobro sakriti mrtvo tijelo. U velikoj većini slučajeva osoba nestalih pod sumnjivim okolnostima to dosta može biti tako, ali ne zato što nitko ne može biti procesuiran zbog toga što nije pronađeno mrtvo tijelo nestale osobe, već zbog toga što u policijskim izvidima ili kriminalističkom istraživanju nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi omogućili podnošenje kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.“ Više pročitajte ovdje.

Napominjemo da traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja trajat će sve dok postoji i najmanji trag. Traganje za nestalom osobom će prestati samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kad je nedvojbeno utvrđeno gdje se nalazi.